Russische oppositie wil druk G8-leiders op Poetin

Russische oppositiepartijen en actiegroepen hebben woensdag leiders van de G8-landen opgeroepen de Russische president Vladimir Poetin op hun aanstaande conferentie in St. Petersburg onder druk te zetten om een einde te maken aan de systematische politieke repressie.

AP Ned

De oproep werd gedaan aan het slot van een bijeenkomst die was georganiseerd onder de naam Ander Rusland.

Deelnemers aan de oppositietop zeiden dat verscheidene actievoerders die hadden zullen deelnemen, met geweld door veiligheidsfunctionarissen waren geweerd. In sommige gevallen waren zij geslagen of anderszins gemolesteerd. Ook waren mensen gearresteerd.

"Systematische repressie tegen de Russische oppositie is in wezen de opmaat geworden tot de G8-top in St. Petersburg, dat wil zeggen: onderdeel van de agenda," luidde een verklaring. In het communiqué wordt de G8-leiders verzocht de onmiddellijke invrijheidstelling van de arrestanten te eisen.

De bijeenkomst van Ander Rusland was een zeldzame gelegenheid om voor het oog van de camera's kritiek te uiten op een regering die volledig wordt overheerst door de Kremlin-gezinde partij Verenigd Rusland. De ontmoeting demonstreerde evenwel tegelijkertijd hoe verdeeld de oppositie is, aangezien twee liberale partijen, Jabloko en de Unie van Rechtse Krachten, niet deelnamen uit protest tegen de aanwezigheid van ultranationalistische en extreem-linkse partijen.

Westerse politici woonden het forum bij, ondanks signalen van het Kremlin dat hun aanwezigheid niet op prijs zou worden gesteld.

Edward McMillan-Scott, een Brits lid van het Europese Parlement, noemde Rusland "een bedreiging van de Europese stabiliteit en veiligheid." Volgens McMillan-Scott wordt het land geleid door een regime dat "zelfzuchtig, corrupt en onbetrouwbaar" is.

De ultranationalistische schrijver Edoeard Limonov, leider van de Nationaal Bolsjevistische Partij, zei dat veel van zijn aanhangers waren gemolesteerd en tegengehouden. "Als de autoriteiten op deze manier doorgaan, komt er een Russische opstand, al of niet georganiseerd."