"Meer troepen VS naar Bagdad om burgeroorlog te voorkomen"

Print
De Amerikaanse strijdkrachten in Irak zullen meer troepen in Bagdad stationeren als dat nodig is om een burgeroorlog te vermijden. Dat heeft de Amerikaanse commandant in Irak, George Casey, woensdag gezegd op een persconferentie ter gelegenheid van een onaangekondigd bezoek van de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld.
Volgens Casey zijn terroristen en doodseskaders verantwoordelijk voor de recente escalatie van sektarisch geweld in de Iraakse hoofdstad. Al-Qaida voert in Bagdad aanslagen uit om te laten zien dat zij er nog toe doet na de liquidatie van haar leider in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, zei hij. Als reactie daarop zijn er doodseskaders gekomen, vooral uit sjiitische extremistische hoek, die terugslaan tegen burgers.
"Beide partijen vallen dus burgers aan en dat heeft geleid tot de recente geweldstoename hier in Bagdad."
Casey zei dat hij met de Iraakse regering overlegt over manieren om het geweld tot staan te brengen. Een vraag of er ook meer Amerikaanse troepen in Bagdad zullen worden gestationeerd beantwoordde hij bevestigend.
"We zullen zorgen dat er voldoende troepen beschikbaar zijn om de Irakezen in Bagdad te laten slagen."
Rumsfeld had eerder gezegd dat het aantal Amerikaanse manschappen in Bagdad de afgelopen tijd al is verhoogd van 40.000 tot ongeveer 55.000.
De Amerikaanse regering hoopt de Amerikaanse troepenmacht voor het einde van dit jaar van 129.000 tot 100.000 te kunnen reduceren, met verdere reducties in 2007. De uitlatingen van Rumsfeld doen vermoeden dat tijdsbestek en omvang van de troepenreducties nog ongewis zijn.

.

Nu in het nieuws