Straatprotest in Oekraïne

Print
Demonstranten hebben opnieuw bezit genomen van de straten in de Oekraïnse hoofdstad Kiev, net als eind 2004 toen zij de Oranje revolutie ontketenden.
Aanleiding vormt de politieke chaos in het land en de vorming van een 'anti-crisis-regering' waarin de partijen die de revolutie steunden niet zijn vertegenwoordigd.
Bij het secretariaat van president Joesjtsjenko verzamelden zich ongeveer duizend studenten die met keiharde muziek hun ongenoegen kenbaar maakten over de politieke ontwikkelingen. De studentenbeweging Pora was de drijvende kracht achter de omwenteling in het land van ruim een jaar geleden.
Bij het parlementsgebouw sloegen supporters van de revolutie hun tenten op. Ex-premier, en rechterhand van president Joesjtsjenko in de revolutie, Julia Timosjenko, liet weten dat haar beweging alle parlementaire werk zal blokkeren tot en met 22 juli.
Met haar actie wil zij voorkomen dat een parlementaire meerderheid akkoord gaat met een nieuwe regering bestaande uit de Partij van de regio, de socialisten en de communisten. De regering moet voor 24 juli beëdigd zijn, anders moet de president het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Op zondag 23 juli werkt het parlement niet.
Achter de schermen zijn gesprekken gestart tussen vertegenwoordigers van de nieuwe coalitie en Ons Oekraïne, de partij van Joesjtsjenko.
Deelname van Ons Oekraïne aan de coalitie is daarbij het uitgangspunt. Naar buiten toe steunt Ons Oekraïne tot nu toe de lijn-Timosjenko.

.

Nu in het nieuws