UNESCO stelt besluit over naamsverandering Auschwitz uit

Print
De UNESCO heeft een verzoek van Polen om de officiële naam van het concentratiekamp Auschwitz te wijzigen doorgeschoven naar volgend jaar.
De commissie voor het Werelderfgoed die in de Litouwse hoofdstad Vilnius haar dertigste jaarvergadering houdt, heeft geen overeenstemming kunnen bereiken over de kwestie. Dat hebben vertegenwoordigers van de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur en de Poolse regering woensdag gezegd.
De Poolse regering wil de naam 'Concentratiekamp Auschwitz' veranderen in "Voormalig Nazi-Duits concentratiekamp Auschwitz-Birkenau'. Op die manier wordt voorkomen dat toekomstige generaties het idee krijgen dat Polen iets met de opzet of het runnen van het kamp te maken had, zegt zij.
Dat er in buitenlandse nieuwsberichten soms wordt gesproken over 'het Poolse concentratiekamp' raakt de Polen diep, omdat zij zelf zwaar hebben geleden onder de nazi-bezetting, aldus de regering in Warschau.
Polen heeft de commissie voor het Werelderfgoed benaderd omdat deze Auschwitz in 1979 op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst.
Een VN-functionaris die het besloten overleg heeft bijgewoond, zei dat de 21 leden tellende commissie de Poolse regering heeft gevraagd contact op te nemen met de landen die bezwaar hebben gemaakt tegen de naamsverandering, zodat de kwestie volgend jaar met meer kans op succes kan worden behandeld.
Het hoofd van de Poolse delegatie, onderminister van cultuur Krzysztof Olendzki, zei dat de geopperde bezwaren van technische aard waren. "Zowel de deskundigen als de commissieleden begrijpen onze motieven heel goed," zei hij.

.

Nu in het nieuws