China vangt bot in Noord-Korea

Een Chinese delegatie die in Noord-Korea is om dat land te pressen zijn raketproeven te staken en terug te keren naar het zeslandenoverleg over zijn atoomprogramma, heeft kennelijk nog geen enkel resultaat geboekt.

AP Ned

De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill, die in China is om zich te informeren over de voortgang van het diplomatieke offensief, beschuldigde Pyongyang woensdag van gebrek aan medewerking.

"China doet echt zijn best. Wij doen ons best. Iedereen doet zijn best, behalve, helaas, de DPRK," zei Hill, die de Engelse afkorting gebruikte van Democratische Volksrepubliek Korea. "Tot nu toe lijkt de DPRK de weg te willen kiezen van groter isolement."

Ook een poging van Zuid-Korea om Pyongyang op andere gedachten te brengen, haalde niets uit. De Noord-Koreaanse delegatie bij inter-Koreaans overleg dat tot vrijdag plaatsvindt in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan reageerde niet op een oproep van de zuidelijke gastheren om geen ballistische raketten meer te testen en het overleg over zijn atoomprogramma te hervatten. In plaats daarvan betoogde de delegatie dat Noord-Korea's beleid van militaire opbouw - 'songun' of 'leger eerst' - ook ten goede komt aan Zuid-Korea.

Zuid-Korea waarschuwde het noorden dat nog meer raketlanceringen de regionale spanningen uit de hand zouden doen lopen en de betrekkingen tussen de Korea's nog meer schaden.

Voorlopig worden overigens geen nieuwe raketlanceringen verwacht, liet de Zuid-Koreaanse geheime dienst weten. Dat wordt opgemaakt uit het feit dat Noord-Korea geen vaarverbod heeft afgekondigd voor bepaalde delen van zijn kustwateren en uit de terugkeer naar de haven van twee schepen die de baan van de zeven raketten die Noord-Korea vorige week heeft gelanceerd, vanaf zee hebben gevolgd.

Nu in het nieuws