90 woningen door instortingsgevaar ontruimd in Amsterdam

Print
In Amsterdam zijn negentig appartementen aan het Bos en Lommerplein ontruimd omdat de garage onder het plein op instorten staat. De aannemer "vergat" betonijzers te gebruiken in zijn constructie.
Nadat bleek dat de ondergrondse constructie van een parkeergarage niet veilig was, moesten 190 Amsterdammers gisteren hun woning verlaten. Ook 27 winkels, een bibliotheek en een kantoor werden ontruimd.
Enkele maanden geleden ontstond in het wegdek van het Bos en Lommerplein een scheur nadat een vrachtwagen het plein was opgereden. In het dak van de parkeergarage werd een verzakking van vier centimeter vastgesteld. Eigenaar Fortis Vastgoed liet prompt een onderzoek uitvoeren. Daaruit bleek dat er tijdens de bouw van de garage is afgeweken van de tekeningen. Op sommige plaatsen bleek er zelfs geen gewapend beton te zijn gebruikt.
Dinsdag liet de stad Amsterdam uit voorzorg het volledige plein ontruimen. Volgens Douwe van Riet van de vereniging van eigenaren hebben alle bewoners intussen hun huis verlaten. "Iedereen was heel erg verbaasd en geschokt, maar er was geen paniek of verzet tegen de situatie."
Woensdagmorgen mochten de bewoners één voor één en onder begeleiding het plein op om enkele bezittingen uit hun huis te halen. Auto's zijn verboden, dus de eigenaars moesten hun gerief vervoeren met kruiwagens en steekkarren.

.

Nu in het nieuws