8 jaar cel voor drugssmokkel en ontvoering

De Antwerpse correctionele rechtbank heeft woensdag een Nederlander veroordeeld tot 8 jaar celstraf voor zijn aandeel in een mislukte drugstrafiek en een daaropvolgende gewelddadige ontvoering.

Belga

Slachtoffer van de ontvoering was de omstreden Antwerpse zakenman Peter De Laender, organisator van de illegale Gumball autorace. Zes medebeklaagden kregen celstraffen tot 7 jaar.

De Nederlander Petrus V.D. werd woensdag aangewezen als eigenaar van een door de douane onderschepte drugscontainer en opdrachtgever van de ontvoering. De container werd in oktober 2004 in de haven van Antwerpen tegengehouden. Verstopt tussen een lading koffie zat bijna 4.000 kilo marihuana. De container bleef in de haven staan en werd nauwlettend in het oog gehouden. De eigenaars waren onbekend, tot in juni 2005 een ontvoeringdossier gelinkt werd aan de container.

Petrus V.D. verdacht De Laender ervan de drugs, ter waarde van 18 miljoen euro, te hebben gestolen. Eerder had Petrus V.D. aan Edmond V.F. gevraagd om de verloren container op te sporen. Diens havenkennis ontbrak en schakelde De Laender en Umut K. in. Petrus V.D. geloofde later hun verhaal van de onderschepte container niet en gaf de opdracht om De Laender te laten ontvoeren.

In oktober 2004 werd De Laender door Lucio A. op de parking van een Maaseikse discotheek overmeesterd en onder bedreiging naar de Nederlandse villa van Petrus V.D. gebracht. De Laender werd daar zwaar toegetakeld door onder meer Lucio A., Idriz S. en Petrus V.D. zelf. Uiteindelijk kon De Laender de mannen overtuigen dat hij de drugs niet had gestolen en werd hij vrijgelaten.

Petrus V.D. kreeg hij 8 jaar cel opgelegd, Lucio A. kreeg 7 jaar en Edmond V.F. 5 jaar. Idriz S. kreeg 4 jaar, waarvan 2 jaar effectief, Umut K. 5 jaar, waarvan 1 jaar effectief. De Laender kreeg een schadevergoeding van 6.000 euro. Hij wordt niet vervolgd voor zijn betrokkenheid bij het drugstransport.