Eerste steen MAS nog dit najaar

In september of oktober wordt de eerste steen van het Museum aan de Stroom gelegd.

ghouben

Nu zeker is dat de Vlaamse regering haar aandeel van 21 miljoen euro cash betaalt, kan schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) de volgende stappen zetten. Woensdag verwacht Philip Heylen de brief met de formele toezegging dat de Vlaamse regering tussen 2006 en 2009 gefaseerd 21 miljoen euro voor het MAS uittrekt. Het dossier is afgelopen vrijdag door de ministerraad goedgekeurd.

”Nu kan de bal gaan rollen”, zegt Heylen. ”Nog deze zomer wil ik de gunning regelen. In augustus en september wordt de werf opgebouwd zodat we eind september of in oktober de eerste steen kunnen leggen. Dat is meteen de symbolische start van de fundraising, want er moet ook nog 9 miljoen euro uit de privé-sector worden gehaald.”

Over dat deel van de rekening maakt Heylen zich geen zorgen: ”Er komt al zeker 2,5 miljoen euro uit het Stadsvernieuwingsfonds. Daarnaast schakelen we een bureau in dat gespecialiseerd is in fundraising voor musea. We rekenen op 4 miljoen euro van de bedrijven en 3 miljoen euro van de verkoop van 3.000 verzilverde handjes à 1.000 euro per stuk. Die kunnen door particulieren of groepen worden gekocht. Alle handjes worden - mét de namen van de kopers erin gegraveerd - verwerkt in een soort Wall of Fame en bevestigd aan of in de gevel van het MAS.”

Nu in het nieuws