Vlaams Belang verstevigt koppositie in Antwerpen

Het kartel Vlaams Belang-VLOTT blijft met 34,2 procent veruit de grootste in Antwerpen. Zo blijkt uit een peiling. De huidige meerderheid in de metropool blijft overeind.

Belga

Het kartel CD&V/N-VA maakt een grote sprong in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 tot 19,4 procent, nipt onder de 20,2 procent van sp.a-Spirit. VLD en Groen! worden de verliezers van de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. De VLD zakt tot 10 procent. Groen! verliest drie van haar zes zetels.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 haalde het toenmalig Vlaams Blok 33 procent van de stemmen. Met de steun van kartelpartner VLOTT van senator Hugo Coveliers kan het Vlaams Belang die postitie handhaven. Sp.a was toen goed voor 19,5, de toenmalige CVP strandde op 11,1 procent.

"Als dit het resultaat is op 8 oktober, zal men me niet op een triomfwagen rondrijden", reageert burgemeester Patrick Janssens. "Maar goed, het positieve is dat de meerderheid in de Antwerpse gemeenteraad gemakkelijk overeind blijft."

Vlaams Belanglijsttrekker Filip Dewinter is een beetje ontgoocheld: "Dit is geen slechte uitslag, maar niet goed genoeg".

Nu in het nieuws