Onkelinx onder vuur voor vrijlating Ait Oud

Print
Minister van justitie Laurette Onkelinx stoomt een pakket maatregelen klaar waardoor seksuele misdadigers beter opgevolgd worden. In het parlement kreeg ze bakken kritiek over zich heen omdat de regering het systeem voor geïnterneerden nog niet heeft gemoderniseerd.
"Onkelinx is verantwoordelijk voor de vrijlating van Ait Oud", vindt CD&V-kamerlid Tony Van Parys. "Waren de aanbevelingen van de Commissie Dutroux opgevolgd en uitgevoerd, dan was deze man niet in vrijheid gesteld."

Ait Oud is de hoofdverdachte in de zaak van de vermoorde Luikse meisjes Stacy en Nathalie. Hij werd geïnterneerd omdat hij twee meisjes seksueel heeft misbruikt. Maar toen een psychiater hem toerekeningsvatbaar verklaarde, kwam hij vrij. Volgens de letter van de wet kon hij niet meer in de gevangenis worden opgesloten.

Onkelinx gaf aan dat ze deze zomervakantie de wet op de geïnterneerden zal hervormen. Ook de begeleiding moet verbeterd worden. Maar ze wil niet gezegd hebben dat ze aan een inhaaloperatie bezig is: "Het is beter niet te snel tewerk te gaan en zich niet te laten leiden door emoties".

Wat ze precies zal wijzigen, is niet duidelijk. Ze had wel een paar vragen klaar die verder onderzocht moeten worden. Zo overweegt ze elke vrijlating te laten voorafgaan door een proefperiode. Ook bewandelt ze de piste waarin ze de bevoegdheden van de commissies aan rechtbanken zou toevertrouwen.

Volgend jaar wordt op de begroting geld vrijgemaakt voor een paar proefprojecten rond de begeleiding van seksuele delinquenten. Ook naar opvolging en controle zal meer geld vloeien, beloofde Onkelinx aan de kamerleden.

.

Nu in het nieuws