Ruimteveer verliest bij lancering toch weer brokstukken

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery heeft dinsdag bij zijn vertrek naar het internationale ruimtestation ISS toch weer brokken isolatiemateriaal verloren. Dat is volgens shuttle managers te zien op videobeelden die van de lancering zijn gemaakt. Een stuk heeft mogelijk de buik van de space shuttle geraakt. Dat gebeurde echter op een dermate grote hoogte in zo ijle lucht, dat de losgeraakte stukken niet met kracht tegen het ruimtevaartuig zijn geslagen. Bemanningsleden meldden nadat ze in een baan om de aarde waren geraakt ook dat ze een stuk doek van Discovery zagen wegvliegen, ongeveer tweeënhalve meter lang, waarschijnlijk een isolatiedeken.

Programma-manager Wayne Hale en andere NASA-medewerkers toonden zich tevreden over het verloop van de lancering. De NASA besloot de lancering te laten doorgaan ook al was er op het platform een brok isolatieschuim - niet groter dan een broodkorst - van de externe brandstoftank afgesprongen. Er moet immers vaart worden gezet achter de bouw van het ruimtestation voordat de shuttles in 2010 uit dienst worden genomen om plaats te maken voor een nieuw ruimteschip.

De problemen met het isolatieschuim blijven opspelen, ondanks de miljoenen die de NASA heeft uitgegeven om ze te verhelpen. Ook bij de vorige vlucht van Discovery een jaar geleden was er bij de lancering isolatiemateriaal losgeraakt.

Nu in het nieuws