Polypal wil productievestiging in Haut-Sarts (Luik) sluiten

De directie van Polypal NV heeft woensdag haar intentie aangekondigd om de fabriek in Haut-Sarts in de provincie Luik te sluiten. In de vestiging in Luik werken zeventig arbeiders en dertien bedienden. Het personeel heeft uit protest beslist om het werk neer te leggen tot vrijdag, wanneer er een ondernemingsraad is.

Sinds 2002 maakt Polypal NV deel uit van Whittan Storage Systems Ltd., een concern gespecialiseerd in de productie van palletstellingen. De groep wil overgaan tot de sluiting van de fabriek in Luik omdat de markt van palletstellingen te concurrentieel wordt. Een andere oorzaak is dat de recente instabiliteit van de mondiale prijs van het staal een zekere druk heeft gelegd op de kosten.

Whittan heeft drie verschillende vestigingen in Europa: in België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De sluiting vindt plaats in Luik omdat de productiviteit per arbeider er minder groot is dan in de twee andere fabrieken, omdat de vestiging in België het minst flexibel is en omdat de gemiddelde arbeidskost minder hoog is in het Verenigd Koninkrijk en in Spanje dan in België.

Tijdens een herstructurering in 2003 verloor al een derde van het personeel zijn job.

Polypal Belgium NV, die zich bezighoudt met het commercialiseren van de Polypalproducten en andere producten van Whittan, is een aparte vennootschap en is niet betrokken bij de intentie tot sluiting van Polypal NV, zo benadrukt de directie.

Nu in het nieuws