Papierproducent Sappi in Lanaken wil 123 banen schrappen

Print
Bij papierproducent Sappi in het Limburgse Lanaken staan 123 banen op de tocht. De Europese vestigingen van Sappi moeten in totaal 175 miljoen euro besparen. De vakbonden protesteren met een 24 urenstaking.
De aangekondigde sanering is het gevolg van het Europese besparingsproject "Everest". Bij Sappi in Lanaken moet concreet 15,3 miljoen euro bespaard worden, zo meldden woensdag vakbondskringen, na afloop van een speciale ondernemingsraad. De aangekondigde sanering heeft betrekking op 81 arbeiders, 26 bedienden en 16 kaderleden. De eerste ontslagen zijn voorzien voor januari 2007.

Het gaat hier niet om een herstructurering of om een collectief ontslag, maar de directie wil banen schrappen gespreid in de tijd door onder meer tijdelijke contracten niet te verlengen en een zestigtal bruggepensioneerden niet te vervangen, aldus de bonden. Volgens dit plaatje is er wel sprake van een dertigtal naakte ontslagen.
Deze aantallen zijn voor de bonden onaanvaardbaar. Ze willen dat de directie alle mogelijke middelen, zoals tijdskrediet en brugpensioen, uitput alvorens naakte ontslagen door te voeren. Om kenbaar te maken dat het hen menens is, hebben de bonden opgeroepen tot een 24 urenstaking. Die loopt donderdagmiddag af.

De directie van Sappi laat in een reactie weten dat een personeelsinkrimping noodzakelijk is en dat de toekomst van Sappi Lanaken enkel door "een significante kostenreductie, een productiviteitsverbetering en andere resultaatverbeterende maatregelen" gevrijwaard kan worden. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat deze organisatiewijziging, hoe hard en hoe moeilijk ook, ons zal helpen om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen", zo luidt het.
De directie kondigt tevens aan dat ze haar uiterste best zal doen om de gevolgen voor de betrokkenen te minimaliseren en hen te ondersteunen. De eerste verkennende gesprekken tussen directie en vakbonden zijn voorzien voor 18 juli. Directie en vakbonden zijn ook al overeengekomen dat de onderhandelingen over een sociaal plan tijdens de tweede week van september opgestart zullen worden.

Sappi in Lanaken is een dochter van het Zuid-Afrikaanse Sappi. In Lanaken werken ruim 700 mensen.

.

Nu in het nieuws