Wereld bezorgd over lanceringen Noord-Korea

Wereldwijd zijn de Noord-Koreaanse raketproeven scherp veroordeeld. Het communistische land lanceerde dinsdagnacht zeven of meer raketten. Het rollen met de spierballen wordt in de rest van de wereld niet geapprecieerd.

Japan maakt zich zorgen over de provocatie, maar wil de hulp aan Noord-Korea niet volledig lamleggen. Het land schroeft zijn betrekkingen met Noord-Korea wel terug. De Verenigde Staten - die net vandaag hun nationale feestdag vieren - willen op diplomatieke manier de lanceringen vergelden. Noord-Korea schoot de Taepodong-2 in de lucht. Die zou de Amerikaanse kust kunnen bereiken. Een militaire actie komt er nog niet.

Ook de Europese Unie en de NAVO hebben onthutst kennis genomen van de lanceringen. Ze vinden dat de internationale gemeenschap zich hard moet opstellen tegenover Noord-Korea. Idem dito bij de Belgische minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht.

China was een stuk milder in zijn veroordeling. De Volksrepubliek toont zich bezorgd, maar roept de internationale gemeenschap op kalm te blijven en de spanningen in de regio niet uit te vergroten. China is nog steeds een bondgenoot van Noord-Korea. Rusland, een oude vriend van het communistisch Koreaans regime, sloot zich bij de Westerse veroordelingen aan.

Noord-Korea verdedigt zijn proeven en zegt dat het land aan geen enkel verdrag is verbonden. Volgens de staatstelevisie zorgt het afschrikwekkend effect van de lanceringen ervoor dat er geen oorlog kan uitbreken.

De VN Veiligheidsraad is in spoedzitting bijeen.

Nu in het nieuws