Verdachte aanslagen Bali zegt te zijn gehersenspoeld door Noordin

Print
Een moslimextremist die momenteel wordt berecht op verdenking van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslagen die in oktober vorig jaar werden gepleegd op drie restaurants op het Indonesische eiland Bali zegt te zijn gehersenspoeld door Noordin Top, de meest gezochte terreurverdachte van Zuidoost-Azië, die hij in de maanden voor de aanslagen tien keer ontmoette.
Noordin Top zou de verdachte, de 30-jarige Abdul Azis, ertoe hebben aangezet een website op poten te zetten waarop moslims werden opgeroepen een oorlog te ontketenen tegen ongelovigen. Azis zei geen voorstander te zijn geweest van zelfmoordaanslagen of het bestrijden van andere religies, maar toch niet naar de politie te zijn gestapt omdat Noordin met zoveel overtuiging sprak dat hij hem ging geloven. Overigens wist hij naar eigen zeggen niet dat hij Noordin voor zich had, al vermoedde hij dat wel. De ontmoetingen hadden plaats in Pekalongan, een dorp in Midden-Java.

Aangenomen wordt dat Noordin een van de leiders is van de Jemaah Islamiyah, de Zuidoost-Aziatische tak van Al-Qaida. Azis is een van de vier verdachten die momenteel, los van elkaar, worden berecht in verband met de aanslagen, die aan twintig mensen het leven kostten. De tenlasteleggingen vermelden feiten die uiteenlopen van het achterhouden van informatie over de aanslagen tot het vervaardigen of vervoeren van explosieven. Elk van de verdachten kan de doodstraf krijgen.

.

Nu in het nieuws