Moskou "ernstig bezorgd" over Noord-Koreaanse raketproeven

Print
Rusland heeft woensdag zijn "ernstige bezorgdheid" over de Noord-Koreaanse raketproeven geuit.
Vice-minister van Buitenlandse Zaken Aleksander Aleksejev drukte de "diepe bezorgdheid" van Moskou uit en voegde eraan toe dat de raketlanceringen "het zespartijenoverleg omtrent het nucleair probleem op het Koreaanse schiereiland negatief beïnvloeden". De bewindsman riep Pyongyang tot "terughoudendheid" op en respect voor het moratorium dat Noord-Korea met deze tests heeft "geschonden".
Volgens woordvoerder Michaïl Kamynin van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoeken Russische experten een plaats voor de Noord-Koreaanse kust waar een raket zou zijn geland.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag de Noord-Koreaanse ambassadeur in Moskou ontboden om "uitleg" te geven over de raketproeven, zo heeft het officiële Russische persbureau Itar-Tass zonder bronopgave gemeld.
Ambassadeur Pak Ui Chun zal volgens het persbureau de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, belast met Azië, Aleksander Aleksejev ontmoeten.

Indonesië heeft van zijn kant zijn "bezorgdheid" uitgesproken omdat "de daad de spanning in het gebied gaat doen toenemen", aldus minister van buitenlandse zaken Hassan Wiraduja op een persconferentie na een ontmoeting met president Susilo Bambang Yudhoyono over de kwestie. Hij riep tot een hervatting van het zespartijenoverleg en gaat de speciale gezant van de president voor Noord-Korea, Nana Sustresna, over Peking naar Pyongyang sturen.

.

Nu in het nieuws