Noord-Korea lanceert testraketten boven Japanse zee

Print
Noord-Korea heeft woensdag zes testraketten afgevuurd waarvan een Taepodong2-langeafstandsraket. Zo'n raket zou het Amerikaanse territorium kunnen treffen. De Verenigde Staten bestempelden de actie als een "provocatie".
Alle raketten zijn in de Japanse zee terechtgekomen en er was geen directe dreiging voor de VS. Dat meldt het Witte Huis. Volgens Washington is de lancering van de enige lange-afstandsraket mislukt en ontplofte de raket een minuut nadat ze was opgestegen.
Volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap was er zelfs sprake van de lancering van tien raketten. Het zou gaan om Scuds, Rodongs en een Taepodong 2.
Japan kondigde al economische sancties aan tegen het regime van Pyongyang. De woordvoerder van de Japanse regering stelt dat de raketten een "ernstig probleem zijn voor de vrede en de stabiliteit". Shinzo Abe zei ook dat Japan zal antwoorden met strenge maatregelen en hij gaf aan dat Tokio "op zo'n manier zal samenwerken met de VS dat de VN-Veiligheidsraad gepaste maatregelen zal nemen". Die Veiligheidsraad heeft beslist om woensdag te vergaderen op vraag van Japan, om de testen met de raketten te bespreken. Dat meldde de Franse VN-ambassadeur Jean-Marc de le Sablière
Het is acht jaar geleden dat Noord-Korea een internationale crisis uitlokte na de lancering van de Taepodong 1-langeafstandsraket die 2000 km, over Japan, vloog voor ze in de Stille Oceaan verdween. De VS en Japan vrezen dat Noord-Korea de raketten alleen willen hebben om nucleaire bommen mee te lanceren.

.

Nu in het nieuws