Ozonwaarschuwingsdrempel dinsdag op 19 meetplaatsen overschreden

Dinsdag is 52% van de Belgische bevolking potentieel blootgesteld aan ozonconcentraties die hoger lagen dan 180 microgram ozon per kubieke meter lucht (microgram/m3).

180 microgram/m3 is de Europese drempelwaarde waarbij de bevolking moet worden geïnformeerd. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) woensdag.

In Vlaanderen (73 pct) en Brussel (78 pct) lag de kans om blootgesteld te worden aan ozonwaarden boven de 180 microgram/m3, veel hoger dan in Wallonië (26 pct).  De ozondrempelwaarde werd overschreden op 12 (van de 17) meetplaatsen in Vlaanderen, op 4 (van de 6) meetplaatsen in Brussel en op 3 (van de 14) meetplaatsen in Wallonië.

"De hoogste concentraties werden gemeten in het noorden, het centrum en het uiterste zuiden van het land. De Europese alarmdrempel van 240 microgram/m3 werd niet overschreden", meldt de IRCEL.

Volgens de IRCEL kan ook vandaag de waarschuwingsdrempel op sommige plaatsen in ons land overschreden worden. Dat is het geval op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig wordt en niet zal onweren. "De hoogste kans op overschrijdingen situeren zich in het noorden en het oosten van het land", luidt het.

Vanaf morgen/donderdag zullen de ozonconcentraties normaliseren omdat het wisselend bewolkt en minder warm wordt.

Nu in het nieuws