Brussels gerecht ontdekt miljoenenfraude met telefoonkaarten

Het Brusselse gerecht heeft een organisatie opgerold die miljoenen euro zou verdiend hebben met de zwarte verkoop van telecomkaarten.

Belga

De organisatie werd geleid door twee broers. Een van hen is aangehouden; de andere is naar Marokko gevlucht en wordt opgespoord. Dat deelde het parket van Brussel woensdag mee.

De twee broers richtten drie bedrijfjes op met een fictieve zetel in België. Aan het hoofd plaatsten ze stromannen, die meestal valse identiteiten gebruikten en illegaal in het land verbleven. De bedrijfjes kochten op grote schaal telefoonkaarten en verkochten die door aan nachtwinkels. Dat gebeurde met valse facturen. Op die manier zouden de broers ettelijke miljoenen zwart geld verdiend hebben.

De hele structuur van fictieve bedrijfjes en valse facturen werd opgezet door een boekhouder van een van de firma's. De man werd opgepakt maar later weer vrijgelaten.

Een van de broers werd ook gearresteerd en aangehouden. De andere broer is verdwenen. Het gerecht vermoedt dat hij naar Marokko vluchtte en vaardigde een internationaal aanhoudingsbevel uit. Het drietal wordt beschuldigd van schriftvervalsing, valsheden in de boekhouding, fiscale fraude, witwaspraktijken en bendevorming.

Het onderzoek beperkt zich echter niet tot de broers en hun bedrijfjes. Volgens het Brusselse gerecht zijn er aanwijzingen dat een groot Frans bedrijf en zijn Belgische dochter, die de telecomkaarten leverden, op de hoogte waren van de zwarte handel en het spel van leveren met valse facturen meespeelden. Beide bedrijven worden beschuldigd van schriftvervalsing, fiscale fraude, witwaspraktijken en bendevorming.

Nu in het nieuws