Notenboom is mooie nutsplant

Er wordt wel eens beweerd dat een rijke oogst van noten en fruit een strenge winter aankondigt. In het voorbije najaar bogen de takken van de notenbomen door onder hun vracht. «Maar het één heeft niets met het ander te maken,» lacht André Hendrickx, hovenier en kweker van fruitbomen. «De productie in de herfst is het gevolg van de bestuivingsomstandigheden in het voorjaar. Dit jaar heeft de bloesem van de notenboom niks last gehad van vorstschade.»

Volgens André is het wel zo dat er op een overvloedig jaar automatisch enkele magere jaren volgen. De boom moet zich immers kunnen herstellen, weer wat op krachten komen.

Broadview

«Noten zijn de vruchten van notenbomen. Het is dus de bedoeling dat het zaad in de grond gaat kiemen zodat er nieuwe planten komen en de eigen soort in stand wordt gehouden.»

Als André het over noten heeft, bedoelt hij voornamelijk de walnoot (Juglans regia) en de hazelaar (Corylus) omdat die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de beuk, speciaal voor de noten worden aangeplant.

Toen de mens de notenboom in cultuur bracht, selecteerde hij op calorische waarde, grootte, smaak en houdbaarheid van de noten. Als het gaat om een nutsplant wil de mens de natuur immers naar zijn hand zetten. Zo ontstond ondermeer de 'Broadview', een okkernoot die alle voornoemde eigenschappen bundelt en bovendien al heel vlug oogst oplevert. «Na een paar jaar gaat de 'Broadview' al dragen, soms zelfs zoveel dat de groei van de boom wordt gebroken.»

Erfboom

Wat de standplaats betreft, is de walnoot niet kieskeurig. Hij houdt van een kalkrijke, goed doorlaatbare bodem en staat niet graag met de voeten in het water. Dan kan hij zelfs afsterven. «Walnoten zijn typisch voor een boerenerf. Ze hebben dus geen last van een slechte grondstructuur. Door het gewicht van paarden en tractoren is de grond op die erven meestal erg dichtgeslagen.

Overigens hadden en hebben boeren een goede reden om de boom dicht bij de woning te planten. De geur houdt insecten, vooral muggen en vliegen, op een veilige afstand. Om dezelfde reden wordt de drinkbak voor de paarden dikwijls onder een notenboom geïnstalleerd.»

Dominant

De notelaar is een dominante boom die niet makkelijk secundaire begroeiing toelaat. Als hij zijn blad laat vallen, creëert hij in de bodem een medium waarin andere planten niet meer gedijen. Een solitaire notelaar oogt overigens altijd mooi. De mens hoeft zeker niet in te grijpen met snoeien, de boom groeit helemaal uit zichzelf perfect evenwichtig uit, als hij tenminste vrij staat en het licht goed is. Je kan hem eventueel wat mest geven maar meestal kan hij zijn plan prima alleen trekken.

Nu in het nieuws