Groenblijvers en besdragers

In de eindejaarsperiode kleuren groen, zilver en verschillende tinten rood de meeste huiskamers. Maar deze feestelijke winterklassiekers kunnen ook de tuin sieren. Er is immers volop keuze aan groenblijvers en besdragers. Sommige struiken hebben bijna hallucinant rode twijgen, andere dan weer bladeren met een glinsterende, zilveren onderkant. De tuin hoeft er in de winter dus zeker niet kleurloos en saai bij te liggen.

Gilbert Van Looveren van Ekotuinen signaleert een hele reeks struiken die zorgen voor een warme en gezellige sfeer in de wintertuin. En dan kwamen de bodembedekkers en klimplanten nog niet aan bod. «Er zijn inderdaad heel wat besdragers en groenblijvers die het in onze tuinen prima doen. De meeste leveren bovendien ook prima materiaal voor bloemschikkers.»

Bessen

De Viburnum opulus of Gelderse roos is niet wintergroen maar draagt wel mooie rode bessen van oktober tot januari. Vogels vinden ze niet zo lekker en laten ze dan ook met rust tot na een vorstperiode. Misschien worden ze dan smakelijker, of mogelijk wachten de vogels tot de meeste andere bessen zijn verdwenen. Gelderse roos doet het goed op humusrijke grond. Je kan de struik beter niet snoeien. Hij kan tot 3 m hoog worden en is prima geschikt voor in de houtwal.

Ook Euonymus europeus (kardinaalsmuts) wordt ook zo'n 3 m hoog en hoeft niet te worden gesnoeid. Hij is dus veeleer geschikt voor grotere tuinen. De bessen, die van oktober tot januari aan de struik groeien, zijn in tegenstelling tot die van de Gelderse roos wel geschikt voor bloemstukken. De kardinaalsmuts houdt van droge, wat kalkrijke grond.

Knopjes

De Viburnum tinus is een echte tuinplant die 1,5 m kan worden en van een beschut plekje houdt. De bloemen van deze voorjaarsbloeier staan in de winter al in knop. De roze knopjes blijven als je ze nu binnenhaalt nog mooi fris. Een laag, compact struikje dat geschikt is voor kleine tuinen is de Pieris japonica 'Cupido'. Hij verdraagt prima schaduw maar houdt niet van al te droge grond. De groen-rozige bloemknopjes en de groene bladeren geven de tuin een feestelijk cachet.

De Elaeagnus ebbingei of olijfwilg is een groenblijvende struik die tot 2 m hoog wordt. De blaadjes hebben een verrassende, zilverkleurige onderkant en zorgen voor feestsfeer in tuin én huiskamer. Ze blijven lang mooi en zijn zeer gegeerd bij bloemschikkers. De olijfwilg groeit het best op een droge, zonnige plaats.

Een hele winter lang genieten bosduiven, merels en nog een heleboel andere vogels van de bessen van de Hedera helix arborescens (bol- of struikklimop). De plant verdraagt zon en schaduw en doet het ook goed in een plantenbak. Prima geschikt als tafelversiering.

De wijnkleurige bloemknopjes van de Skimmia japonica 'Rubella' sieren een hele winter lang de tuin en bloeien wit in maart. De trage groeier is geschikt voor kleine tuinen, houdt van goede, niet te droge of te vochtige grond en een plekje in zon of halfschaduw.

Hulst

De bladeren van de Ilex meserveae 'Blue Princess' zijn veeleer klein, een beetje blauwachtig en niet zo stekelig. Deze hulstplant is vrouwelijk en draagt dus altijd bessen die iets donkerder rood zijn dan die van de gewone hulst. Hij houdt van goed vochthoudende grond en zon of halfschaduw. De trage groeier wordt tot 2 m hoog en kan ook als haag worden aangeplant.

De Hamamelis intermedia 'Jelena' bloeit schitterend oranje en is de vroegste van alle hamamelissen. Hij houdt van vochtige, humushoudende, lichtzure grond en verdraagt wel een beetje schaduw.

Bij de Cornus alba 'Siberica' zijn het dan weer de takken die voor een bijna hallucinant rode feestkleur zorgen. Ze zijn schitterend rood en bijzonder geschikt voor bloemstukken. Geregeld snoeien geeft jonge scheuten en die verkleuren het felst. In de schaduw kleuren de twijgen minder fel rood. De struik wordt 2 tot 3 m hoog en houdt van een vochtige plaats en van wat zon.

Zonnig

De Leycesteria formosa verwelkt bij vorstweer en houdt dus van een beschut, zonnig plaatsje in de tuin. De wijnrode besjes groeien in de bloemknopjes. Schutblaadjes met besjes lijken net bloemen.

De Malus everest (sierappel) met zijn kleine oranjerode appeltjes is een klassieker in bloemstukjes maar zorgt natuurlijk ook voor kleur in de tuin. Hij houdt van voedzame, niet te natte of te droge grond. De Malus everest blijft klein en is dus geschikt voor een dito tuin. Hij beschikt over een gezonde groeikracht en heeft weinig of geen last van ziekten.

Nu in het nieuws