Gitarist Johnny Jenkins overleden

De Amerikaanse gitarist Johnny Jenkins, die aan de wieg stond van de carrière van Otis Redding en een voorbeeld vormde voor Jimi Hendrix, is maandag op 67-jarige leeftijd overleden.

AP Ned

Jenkins toerde eind jaren '50 met zijn groep de Pintetoppers door het zuiden van de Verenigde Staten. Hij vroeg Otis Redding bij de band te komen, na deze te hebben zien optreden in het Douglass Theater in Macon, waar jonge zwarte artiesten de kans kregen zich aan het publiek te presenteren. Toen Jenkins in 1962 voor opnames naar de Stax-studio's in Memphis moest gaf Redding hem een lift. De producer moedigde Redding aan ook iets in te zingen. Hij zong de ballad These Arms of Mine, wat zijn eerste bescheiden hit werd. Toen Jenkins later werd gevraagd voor Reddings begeleidingsband weigerde hij bizar genoeg omdat hij vliegangst had. Redding en vier leden van zijn band kwamen in december 1967 om het leven toen het vliegtuig waarin ze zaten neerstortte.

Jenkins, die linkshandig speelde, stond bekend om de acrobatische toeren die hij uithaalde met zijn gitaar. Zo placht hij bijvoorbeeld te spelen met zijn gitaar achter zijn hoofd. Hendrix, die hem in Macon zag spelen toen hij op visite was bij zijn tante, keek dit van hem af. Jenkins bleef altijd voornamelijk in zijn woonplaats Macon en omgeving werken, al trad hij in 1969 een keer met Hendrix op in New York. In 1972 verscheen zijn hogelijk geprezen debuutalbum, Ton Ton Macoute, dat hij twee jaar eerder had opgenomen met een aantal leden van de toen nog niet zo bekende Allman Brothers Band. Pas in 1996 verscheen zijn tweede album, Blessed Blues, dat werd gevolgd door nog twee albums.