T-Mobile schorst Jan Ullrich

De Duitse Wielerploeg T-Mobile heeft met onmiddellijke ingang zijn renners Jan Ullrich en Oscar Sevilla geschorst. Dat maakte het team vrijdag bekend. Ook Ullrichs begeleider Rudy Pevenage is geschorst.

Belga

De schorsingen zijn een gevolg van de onthullingen in het recent losgebarsten dopingschandaal rond de Spaanse dokter Fuentes.

De 32-jarige Jan Ullrich was een de topfavorieten voor de Tour 2006, die morgen start met een proloog in Straatsburg.

"Op grond van documenten die we kregen van de Tourdirectie, vinden we dat het onmogelijk is om met deze drie mensen te blijven samenwerken", verklaarde de woordvoerder van T-Mobile, Christian Frommert, op een persconferentie. "We hebben informatie gekregen die geen twijfel laat over hun betrokkenheid. De informatie was erg duidelijk."

T-Mobile nam de beslissing om de twee renners te schorsen, nadat gisteren het onderzoeksgeheim omtrent het Spaanse dopingonderzoek was opgeheven. Donderdagavond maakte de Spaanse Wielerfederatie op vraag van het Spaanse ministerie van Sport het dossier over aan de Tourdirectie en de Internationale Wielerunie (UCI). Volgens de ethische code die door alle wielerploegen is ondertekend, moet een renner preventief worden geschorst wanneer hij wordt genoemd in een juridisch onderzoek naar dopingmisbruik.

Volgens de Franse wielerlegende Bernard Hinault zullen '15 tot 20 renners' niet mogen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk, na de onthullingen in het Spaanse dopingschandaal. Dat verklaarde Hinault, die in de Tour een pr-functie bekleedt, vrijdag.

"Doping is niet wijdverspreid in het wielrennen. Van de 400 tot 500 profrenners, zijn er 50 die bij deze zaak zijn betrokken. De bedriegers zijn niet welkom in de Tour, zelfs al zijn ze favoriet", aldus Hinault. "Nu moet men de stal uitkuisen en echt knopen doorhakken. In 1998 (de zogenaamde 'Festina-Tour', nvdr.) is gedaan wat toen nodig was, maar er zullen altijd valsspelers zijn."