Astana-Würth mag van het TAS starten in de Tour

Print
De Spaanse wielerformatie Astana-Würth mag van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) zaterdag starten in de Ronde van Frankrijk. Dat meldt het TAS in een communiqué.
De organisatie van de Ronde van Frankrijk vroeg Astana-Würth, het vroegere Liberty Seguros, maandag niet deel te nemen aan de Tour, die zaterdag in Straatsburg van start gaat. Het team werd genoemd in de Spaanse dopingzaak, waarna Liberty zich terugtrok als hoofdsponsor. Als het team niet inging op de vraag, zou de organisatie van de Tour naar het TAS stappen met de vraag om het team te wraken, maar Astana-Würth stapte zelf naar het TAS.

Alexandre Vinokourov is de kopman van Astana-Würth. De 32-jarige Vinokourov werd vorig jaar, toen nog in de kleuren van T-Mobile, vijfde in de Tour. In 2003 stond hij op het podium (derde). Hij won ook drie etappes (in Gap in 2003, in Briançon en op de Champs-Elysées in 2005).
Liberty Seguros kwam in het oog van een dopingstorm te liggen toen zijn sportdirecteur Manolo Sainz op 23 mei na een operatie van de Spaanse politie werd aangehouden. De Guardia Civil voerde een onderzoek naar een dopingnetwerk rond dokter Eufemiano Fuentes, voormalig ploegdokter van Kelme, de voorganger van Liberty in het peloton. Fuentes zou zich schuldig gemaakt hebben het verstrekken van bloeddoping en verboden producten als EPO, groeihormonen, anabolica... Manolo Saiz legde zijn functie als sportdirecteur voorlopig neer.
In eerste instantie liet de Tour de France, die wel al de uitnodiging aan het Spaanse professionele continentale team Comunidad Valencia introk, de beslissing over Astana over aan de Internationale Wielerunie UCI. Astana is als ProTour-team immers automatisch verzekerd van deelname aan de Tour. Vorige week verleende de UCI een licentie aan Astana. Dat gebeurde -"bij gebrek aan informatie"- zonder zich uit te spreken over de betrokkenheid van het team in het dopingschandaal.
Nu in het nieuws