Ullrich en Basso worden genoemd in Spaans dopingonderzoek

Print
Jan Ullrich en Ivan Basso worden allebei genoemd in het onderzoek van het Spaanse gerecht naar het grootschalige bloeddopingschandaal dat onlangs in Spanje aan het licht kwam.
Het onderzoeksgeheim in de affaire is donderdag opgeheven op vraag van het parket, nadat informatie erover was uitgelekt in het Spaanse El Pais. Dat meldt de Spaanse radiozender Cadena Ser.
Ullrich en Basso zijn twee van de absolute topfavorieten voor de eindzege in de Ronde van Frankrijk, die zaterdag in Straatsburg van start gaat.
Andere namen die genoemd worden zijn die van Joseba Beloki (Astana-Würth), Santiago Botero (Phonak), José Enrique Gutierrez (Phonak), Francisco Mancebo (AG2R) en de geschorste renners Santiago Perez, Roberto Heras en Tyler Hamilton.

De Spaanse media hadden donderdagochtend geschreven dat het Spaanse gerecht een rapport van 500 bladzijden klaar had. Omdat delen van dat rapport uitlekten, vroeg het parket donderdag de opheffing van het onderzoeksgeheim. In het rapport zouden 58 rennersnamen staan met de vermelding waarvan elk van hen wordt verdacht.

Ullrich heeft in een reactie, bij monde van T-Mobile-woordvoerder Christian Frommert, nog maar eens ontkend dat hij iets te maken heeft met het Spaanse dopingschandaal. "Wij hebben meteen uitleg gevraagd aan Jan en Oscar (Sevilla, die ook genoemd zou worden in het onderzoek, nvdr)", klinkt het. "De twee blijven erbij dat ze niets te maken hebben met deze affaire."
Een DNA-test zou kunnen aantonen dat Ullrich de waarheid spreekt, maar voorlopig wil de renner daar niet op ingaan. "Ik ben niet aangeklaagd, ik moet mijn onschuld niet bewijzen", vertelt Ullrich. "Ik ga dat regelen met mijn advocaten, maar dan wel na de Tour de France. Vanaf nu concentreer ik me volledig op de wedstrijd."

De organisatoren van de Tour de France wachten op informatie van het Spaanse gerecht. Tot ze die hebben, verandert er niets aan de planning, meldt een woordvoerder.
Nu in het nieuws