Volvo Cars investeert miljard euro in milieuvriendelijke motoren

De Zweedse autofabrikant Volvo Cars en haar moederhuis Ford gaan 10 miljard Zweedse kronen (1,08 miljard euro) investeren in een nieuw ontwikkelingscentrum voor hybride motoren. De nieuwe vestiging wordt gebouwd in Göteborg aan de Zweedse westkust.

Belga

Volvo Cars gaat er alle hybride motoren voor de Europese Ford-modellen ontwikkelen. Ook in Gent heeft de groep een autofabriek. Bij hybride technologie wordt een klassieke verbrandingsmotor gecombineerd met een elektrische motor. Het centrum in Göteborg gaat voor de wagens van Volvo en Ford ook schonere dieselmotoren en aandrijfsystemen met nieuwe brandstoffen ontwerpen.

In totaal heeft Volvo meer dan 1 miljard euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologieën. In het ontwikkelingscentrum aan de Zweedse westkust gaan aanvankelijk twintig topingenieurs aan de slag. De vestiging in Göteborg zal samenwerken met het gelijkaardige centrum van Ford in Detroit. Ford kondigde donderdag nog aan dat het de productie van wagens op biobrandstof tegen 2010 wil verdubbelen.