Japan heeft de oudste bevolking ter wereld

Japan is Italië voorbijgestreefd als land met de oudste bevolking ter wereld. Dat heeft de Japanse overheid vrijdag bekendgemaakt.

AP Ned

In 2005 was 21 procent van de Japanners 65 jaar of ouder. In Italië was 20 procent ouder dan 65. Slechts 13,6 procent van de bevolking is jonger dan 15, wat een laagterecord is. Eerder telde Bulgarije, met 13,8 procent, de minste inwoners jonger dan 15.

Eerder werd al bekend dat het inwonertal van Japan vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis is afgenomen. Het geboortecijfer daalde vorig jaar tot 1,25 baby's per vrouw, ook een laagterecord, en de regering doet er alles aan om mensen aan te sporen meer kinderen te nemen. Om de bevolking op peil te houden is een geboortecijfer van 2,1 geboden.

Ondanks de dringende behoefte aan arbeidskrachten en de krimpende bevolking is Japan er niet happig op immigranten en vluchtelingen toe te laten. Buitenlanders vormden eind vorig jaar slechts ongeveer 1,2 procent van de 127 miljoen inwoners van het land. Ook zijn steeds meer Japanners tussen de 20 en 64 jaar ongetrouwd.