Giandomenico Basso wint Ypres Westhoek Rally

De Italiaan Giandomenico Basso (Fiat Punto S2000) heeft de Belgium Ypres Westhoek rally gewonnen, de vijfde wedstrijd om het Belgisch kampioenschap en de vierde om het Europees kampioenschap.

Belga

Aan de finish zaterdagavond had de Italiaan 50 seconden voorsprong op Kris Princen (Renault Clio S1600), de winnaar van vorig jaar. Larry Cols (Mitsubishi Lancer IX), de laureaat van 2004, eindigde op de derde plaats op 55 seconden. Basso kwam al na de tweede van zes klassementsritten op vrijdagavond aan de leiding en bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit. Na de eerste wedstrijddag telde hij 20 seconden voorsprong op zijn Italiaanse teamgenoot Umberto Scandola (Fiat Punto S2000). Kris Princen volgde op 43 seconden.

Tijdens de twaalf specials op de tweede wedstrijddag bleef Basso snel én foutloos, wat niet gezegd kan worden van Scandola. Die ging vanmiddag van de baan en beëindigde zijn wedstrijd in een vijver. Det wordt ongetwijfeld hét beeld van het autosportjaar 2006: de rijders waren snel uit de wagen, die vrijwel onmiddellijk zonk. Scandola en copiloot Luigo Pirollo wisten zich al zwemmend te redden. Op een nat pak na kwamen de rijders ongeschonden uit de wagen.

De Belgische rijders konden op geen enkel moment Basso bedreigen. Viervoudig winnaar Freddy Loix (Citroën C2 S1600) startte met de ambitie om deze wedstrijd een vijfde keer te winnen -een record, maar moest al snel zijn ambities bijstellen na een lekke band op vrijdag. Loix verloor een minuut, maar eindigde na een mooie remonte toch nog op de vierde plaats op 1:54. Ook Larry Cols en Kris Princen kwamen te kort om Basso van de zege te houden.