Argentijnse regisseur Fabian Bielinsky overleden

Print
De Argentijnse cineast Fabian Bielinsky, boegbeeld van de Argentijnse 'nouvelle vague', is donderdag in Brazilië overleden. De regisseur van de succesvolle misdaadthrillers 'Nueve reinas' (Nine Queens, 2000) en 'El Aura' (2005) werd amper 47 jaar oud.
De oorzaak van zijn plotse dood is nog onduidelijk. Volgens sommige persberichten werd hij het slachtoffer van een hartaanval. Maandag nog had Bielinsky in Buenos Aires zeven Condores de Plata (Zilveren Condors, de hoogste Argentijnse filmonderscheidingen) in ontvangst mogen nemen - waaronder die voor beste regie en film - voor "El Aura".

"Nueve reinas" was het filmdebuut van Bielinsky, die voordien wel als assistent-regisseur van een zevental films het vak had geleerd. Met die film scoorde hij internationaal zo'n groot succes dat Hollywoodproducenten de rechten kochten voor een Amerikaanse verfilming.
Bielinsky behoorde tot de boegbeelden van de Argentijnse 'nouvelle vague', waarin op vaak uiterst originele manier de kleine hedendaagse realiteiten onder de loep worden genomen. Andere bekende namen zijn Daniel Burman ("El Abrazo Partido") en Carlos Sorin ("Historias Minimas").
Nu in het nieuws