Amsterdam bouwt themapark rond chocoladefabriek

Print
Cacaoliefhebbers kunnen zich over drie jaar in Amsterdam onderdompelen in een chocoladefabriek, zoals die er in 1880 uit zag. Aan de De Ruyterkade verrijst een themapark, geïnspireerd op het sprookjesverhaal Sjakie en de Chocoladefabriek.
En net zoals Willy Wonka's droomfabriek in het beroemde boek van Roald Dahl zich ondergronds bevindt, zo moeten ook bezoekers van het nieuwe 'tractatiepark' afdalen. Het hart van De Chocoladefabriek, vlakbij het Centraal Station, wordt gerealiseerd in een onderaardse tramtunnel die nooit in gebruik is genomen. In de fabriekshal kunnen bezoekers zich als cacaoboon door machines laten voeren. Ook kunnen zij zich vergapen aan een chocoladefontein, cacaobaronnenclub, chocolaboratorium, bonboneterie. Bovengronds verschijnt, deels in een monumenteel pand van eind negentiende eeuw, een museum.

Initiatiefnemer van het themapark, Maurits Rubinstein, gaf gisteren officieel het startsein voor de bouw gaf. Hij was vijf jaar geleden de ontdekker van de 'geheime' tunnel. "Ik zat in mijn kantoor naar buiten te kijken", vertelt hij. "En zag een rare hobbel in het wegdek. Ik dacht: wat is dat? En ben gaan kijken." Wat hij zag was een los putdeksel. Daaronder verscholen lag een enorm gewelf van bijna tweehonderd meter lang. Na lang doorvragen bleek de tunnel ooit aangelegd voor een tram naar de wijk IJburg, maar die kwam er nooit. Voor Rubinstein, van huis uit uitgever van luisterboeken voor kinderen, ontstond toen het idee om zijn droom te verwezenlijken: een themapark over een historische chocolademakerij. "Natuurlijk wordt er ook echt chocolade gemaakt."
Rubinstein beschikt inmiddels over een unieke verzameling historische chocolademachines. De Chocoladefabriek rekent op zo'n 350.000 bezoekers per jaar. De bouw begint naar verwachting volgend jaar. De gemeente Amsterdam en spoorbeheerder ProRail hebben hun toestemming gegeven. Met de bouw is een investering van zo'n 25 miljoen euro gemoeid.
Nu in het nieuws