Arcelor-aandeelhouders stemmen tegen fusie met Severstal

De aandeelhouders Arcelor hebben vrijdag op de buitengewone algemene vergadering in Luxemburg gestemd tegen een fusie met het Russische staalbedrijf Severstal. 57,94 procent stemde tegen. Daardoor is voor Arcelor de weg nu vrij naar een samensmelting met de staalgroep Mittal Steel.

Belga

Op de bijzondere aandeelhoudersvergadering was 60,4 procent van het kapitaal aanwezig. Vorig weekend raakte bekend dat Mittal de Europese staalgroep Arcelor uiteindelijk toch zal overnemen. Mittal betaalt 25,4 miljard euro voor Arcelor, 49 procent meer dan het oorspronkelijke bod. Arcelor-voorzitter Joseph Kinsch gaf vrijdag te kennen dat het openbaar bod van Mittal nu op 12 juli zal worden afgesloten, in plaats van op 5 juli. Met de deal kwam een einde aan een maandenlange overnamestrijd, waarbij Arcelor zich hevig verzette tegen een overname door Mittal Steel.

Om zich tegen de overname te wapenen kondigde Arcelor eind mei aan te willen samensmelten met de Russische staalgroep Severstal. De topman van Severstal, Alexei Mordasjov, zou volgens dat toenmalige plan een belang van 32 procent in de fusiegroep krijgen. Op de aandeelhoudersvergadering noemde Kinsch de voorgestelde fusie met Severstal nog steeds "het beste project" voor de groep, maar hij erkende dat het niet in de smaak viel op de financiële markten. "We hebben zonder twijfel de reactie van de markten hierop onderschat, " aldus Kinsch. De Arcelor-topman gaf verder aan dat een fusie tussen Arcelor, Mittal én Severstal mogelijk is. Hij waarschuwde wel dat er veel risico's bestaan om een huwelijk tussen deze drie staalbedrijven te doen slagen.

Vraag blijft wat Severstal zal doen na het "njet" van de Arcelor-aandeelhouders. De groep gaf donderdag te kennen alle opties voor Arcelor te bestuderen. Het bedrijf zei ook dat het geen enkel akkoord heeft gesloten met een derde partij voor een hoger bod. De beurswaakhonden in België, Luxmeburg, Frankrijk en Spanje vroegen Severstal donderdag duidelijkheid over zijn plannen met Arcelor.