VS verantwoordelijk voor helft wereldwijde uitstoot door auto's

Print
De Verenigde Staten zijn in hun eentje verantwoordelijk voor de helft van alle broeikasgassen die door auto's worden uitgestoten. De Amerikanen maken vijf procent van de wereldbevolking uit, maar hebben bijna een derde van alle auto's.
Amerikaanse auto's verbruiken meer benzine dan gemiddeld (20 mijl per gallon, een slordige 13 liter per 100 km) en zorgen voor een uitstoot van koolstofdioxide die 15 procent hoger is dan elders in de wereld. Bovendien leggen de Amerikanen meer kilometers af dan chauffeurs in andere landen. Dat blijkt uit een rapport van de groepering Environmental Defense.

De Amerikanen rijden jaarlijks bijna 18.000 kilometer met hun wagen. Dat is een derde meer dan de auto's in de rest van de wereld. Bovendien blijft het gebruik van de wagens in Amerika omhoog gaan. Tussen 1990 en 2001 steeg de afstand van het woon-winkelverkeer met 40 procent.
Daarnaast hebben de Amerikanen een voorliefde voor zogenaamde Sports Utility Vehicles (SUV's) en andere luxueuze terreinwagens. Sinds 2002 worden in de Verenigde Staten meer SUV's verkocht dan kleine wagens. De enorme Hummers, Chevrolets en Fords verbruiken liters benzine en hebben een hogere uitstoot. Dat alles heeft tot gevolg dat het Amerikaanse verkeer zorgt voor een vijfde van de nationale CO2-uitstoot. In andere landen is dat slechts een tiende. Volgens het rapport is de CO2-uitstoot van wagens in de VS ondertussen al even hoog dan de uitstoot van de elektriciteitscentrales.

De wagens van General Motors (GM) zijn verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot. GM heeft beloofd dat het "blijft zoeken" naar manieren om het brandstofverbruik van hun voertuigen te verminderen en om de uitstoot te laten dalen. Volgens de auteurs van het rapport is er echter meer nodig. Zij willen dat de CO2-uitstoot wettelijk wordt beperkt en dat lokale overheden meer geld krijgen om het gebruik van de wagen af te raden.
Nu in het nieuws