"Cv's allochtonen op VDAB-databank worden niet geopend"

Print
Allochtonen worden nog steeds ongelijk behandeld op de arbeidsmarkt. Dat heeft Vlaams minister van Werk, Frank Vandenbroucke, donderdag toegegeven in een antwoord op een vraag van Spirit-parlementslid Joris Vandenbroucke. Zo worden drie vierde van de cv's van allochtonen op de KISS-databank van de VDAB door de werkgevers gewoon niet geopend.
Parlementslid Joris Vandenbroucke wees in zijn vraag onder meer op de studie van Albert Martens naar de etnische discriminatie op de Brusselse arbeidsmarkt. Uit die studie bleek dat in een derde van de sollicitatieprocedures sprake was van een vermoeden of een werkelijk vastgestelde etnische discriminatie.

Minister Vandenbroucke stelde in zijn antwoord dat de positie van de allochtonen op de arbeidsmarkt "alarmerend blijft" en dat er "sterke aanwijzingen" dat het patroon dat professor Martens in zijn studie voor Brussel vaststelde ook in Vlaanderen kan waargenomen worden.
Hij baseert zich daarbij ook op de analyses van het klikgedrag van werkgevers bij het selecteren van cv's in de KISS-databank van de VDAB. Die gegevens bevestigen "de negatieve tendens". "Meer dan drie vierde van de cv's van allochtonen wordt gewoon niet geopend, in schril contrast met de cv's van autochtone werkzoekenden."
Nu in het nieuws