Handelaars verwachten goede koopjesperiode

Print
Ongeveer de helft van de zelfstandigen verwacht dat de zomerkoopjes, die vanaf 1 juli starten, hogere omzetcijfers zullen opleveren dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).
De schoenen- en kledingverkopers zijn optimistisch, meldt Fedis, de voorraden zijn nog voldoende groot voor een goede koopjesperiode.

De optimisten onder de handelaars verwachten een omzetstijging van ongeveer 5 procent, zegt NSZ. Ruim 47 procent ziet de koopjes positief tegemoet. Een groot deel, 26 procent, durft zich niet uit te spreken. De invloed van het weer speelt een grote rol, zeggen ze.
De natte lente en de slechte verkoopcijfers in het voorjaar zorgen ervoor dat de handelaars nog heel wat in stock hebben. Diverse leden van Fedis meldden overigens een grotere voorraad mannenkleding.

De positieve verwachtingen van het NSZ worden bevestigd door de ondernemersorganisatie Unizo. "De gemiddelde verwachting is dat de omzet 4 procent hoger zal liggen dan vorig jaar," weet Luc Ardies van de Unizo-Winkelraad. De organisatie neemt het niet dat een overtreding van de kledingketen Inno tegen de wet op de handelspraktijken intussen door het parket werd geseponeerd.
In de periode februari tot juni verkochten de door Unizo-Winkelraad en de Mode-Unie (de beroepsorganisatie van zelfstandige modewinkeliers) gepeilde winkeliers zowat 2,8 procent meer van hun lente- en zomercollectie dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. In totaal brachten ze zowat 65 procent van de aangekochte collectie aan de man/vrouw. Als reden voor de meeromzet wordt verwezen naar een goed aankoopbeleid, extra promotionele initiatieven of speciale investeringen in de winkel.
Ongeveer 48 procent van de ondervraagde handelaars verwacht geen wijziging van de omzet tijdens de zomerkoopjes, 33 procent verwacht beter te doen en 19 procent verwacht een lager zakencijfer. "Gemiddeld geeft dat een verwachte omzetstijging van 4 procent in vergelijking met de zomerkoopjes van 2005, " zegt Ardies, "zeer optimistisch dus". Dat de koopjes dit jaar starten in het weekeinde - met een koopzondag - zal daar niet vreemd aan zijn. Volgens distributiefederatie Fedis heeft 90 procent van de Belgische gemeenten de handelaars toestemming gegeven om zondag 2 juli hun winkels te openen. De wet op de zondagsrust laat een aantal uitzonderingen toe waarbij de gemeenten moeten beslissen over 3 koopzondagen per jaar, luidt het.

Zoals gewoonlijk zijn er ook nu weer klachten van zelfstandigen over overtredingen tegen de reglementering op de sperperiode. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen meldt zowat een derde van de leden overtredingen door winkels gevestigd in shoppingcentra en grote winkelketens (onder meer C&A en H&M). Unizo zegt daarvoor geen concrete aanwijzingen te hebben. "Het aantal klachten schommelt steeds tussen de 2 en de 4 procent", zegt Ardies. Hij vindt het wel niet kunnen dat het parket recent een pro justitia tegen de keten Inno seponeerde. Tijdens de sperperiode van de laatste winterkoopjes had die op ruime schaal een mailing verspreid naar klanten waarin kortingen werden weggegeven. De economische inspectie stelde een inbreuk vast, maar het parket seponeerde. "Dergelijke laksheid is onaanvaardbaar en zal de goede opvolging van de wetgeving in de sector op termijn aantasten," vreest Ardies.
Nu in het nieuws