Palestijnse Hamas-premier noemt Israëlisch offensief "vooropgezet plan"

De Palestijnse premier Ismail Haniyeh heeft vrijdag gezegd dat de ontvoering van de soldaat Ghalid Shalit alleen maar een excuus vormde voor Israël om een offensief te kunnen beginnen met als doel de Hamas-regering ten val te brengen.

AP Ned

"Deze totale oorlog vormt het bewijs van een vooropgezet plan", aldus Haniyeh, die voor het eerst sinds Israël de Gazastrook woensdag binnenviel om Shalit vrij te krijgen in het openbaar uitlatingen deed.

Tegelijk zei Haniyeh dat zijn regering er alles aan doet om een eind te maken aan de huidige crisis tussen de Palestijnen en Israël. De regering heeft daartoe de hulp ingeroepen van Arabische, islamitische en Europese leiders, aldus de premier.

Haniyeh, die zijn aanhangers toesprak in een moskee, zei dat zijn regering hoewel ze probeert een oplossing te vinden voet bij stuk zal houden en gaf aan dat Shalit niet geruild zal worden voor de acht Palestijnse ministers die Israël donderdag gevangennam. Hij verzekerde zijn gehoor dat de regering haar werk blijft doen, ook al zit ruim een derde van de ministers in Israël in de gevangenis. De overgebleven ministers hebben volgens de premier het werk van hun collega's overgenomen.