Bin Laden eist dat Bush lichaam al-Zarqawi aan familie geeft

Osama Bin Laden, de leider van het terreurnetwerk van al-Qaida, heeft de Amerikaanse president George W. Bush opgedragen het stoffelijke overschot van de vermoorde Aboe Moessab al-Zarqawi aan diens familie te geven.

Belga

Hij deed dat in een videoboodschap die vrijdag op het internet verscheen.

De boodschap is bedoeld als eerbetoon aan Al-Zarqawi. De geluidsopnamen gaan vergezeld van een foto van Bin Laden, met daarnaast een foto van Al-Zarqawi. De laatste bewegende beelden van Bin Laden dateren van oktober 2004.

Al-Zarqawi had volgens Bin Laden opdracht zijn strijd te concentreren op de bezetters van Irak, met name de Amerikanen, en buitenstaanders met rust te laten. "Maar zij die weigeren neutraal te blijven en zich aan de zijde van de kruisvaarders tegen de moslims keren, moeten worden gedood, wie het ook zijn, en tot welke geloofsgroep of stam ze ook behoren. Want het steunen van de ongelovigen tegen moslims is een ernstige zonde," zegt de stem.

Bin Laden richt zich in zijn boodschap ook tot de Amerikaanse president George Bush, tegen wie hij zegt: "We zullen u en uw bondgenoten overal blijven bestrijden, in Irak, Afghanistan, Somalië en Soedan, en uw rijkdommen blijven vernietigen en uw mannen blijven vermoorden tot u verslagen terugkeert naar uw land".

In de boodschap zei hij ook dat de heilige oorlog in Irak niet stopt door de dood van al-Zarqawi.