Moslimmilitie claimt geheel Somalië te beheersen

Print
De radicale moslimmilitie die een groot gedeelte van Zuid-Somalië en de hoofdstad Mogadishu in handen heeft, heeft donderdag gezegd het gehele land te beheersen. De verklaring is een nieuwe slag voor de internationaal gesteunde, maar onmachtige interim-regering van Somalië.
Sjeik Sharif Sheikh Ahmed, oud-leider van het dagelijks bestuur van de Unie van Islamitische Rechtbanken, zei dat zijn beweging tientallen nieuwe leden heeft gekregen die sleutelposities bezetten in islamitische rechtbanken verspreid over het gehele land. Hij legde de verklaring af terwijl hij een toelichting gaf op hervormingen die het afgelopen weekeinde binnen de unie zijn doorgevoerd. Ahmed zei dat de unie voortaan door het leven zal gaan als de Opperste Raad van Islamitische Rechtbanken en nu onder leiding staat van sjeik Hassan Dahir Aweys, een radicalere moslimleider die op een Amerikaanse terreurlijst wordt vermeld.

"Wij hopen dat deze raad effectiever zal zijn dan de vorige", zei Ahmed, een relatief gematigde moslimleider die aanvankelijk zei te willen samenwerken met de interim-regering en de internationale gemeenschap. De interim-regering zetelt in Baidoa, 150 kilometer van Mogadishu, en heeft weinig tot geen militaire macht. Ahmed werd afgelopen zaterdag vervangen door Aweys.
De militie die door de islamitische raad wordt aangevoerd heroverde afgelopen week een controlepost bij Mogadishu op de Habar Gidir-clan, die automobilisten dwong tol te betalen. Inwoners van Mogadishu ontvluchtten woensdag in groten getale het gebied uit angst het slachtoffer te worden van de strijd, die ten minste zes mensen het leven kostte.
Donderdag werd een andere controlepost door de moslimmilitie ingenomen, dit keer zonder dat een schot behoefde te worden gelost. Moslimleider Abu Qutaiba kondigde aan dat de leden van de Habar Gidir-clan "heropgevoed" zullen worden.
Nu in het nieuws