Roemenië trekt troepen terug uit Irak

Print
Roemenië gaat zijn troepen uit Irak terugtrekken. Dat zei de Roemeense premier Calin Popescu Tariceanu donderdag in Boekarest. Roemenië wil binnenkort enkel nog "zijn troepen inzetten en verplichtingen nakomen onder VN-, EU of NAVO-mandaat", aldus Tariceanu.
De Amerikaanse ambassadeur in Boekarest, Nicholas Taubman, toonde zich "verrast" door de uitspraak. Hij heeft de indruk dat "niet alle relevante partijen in Roemenië en daarbuiten" over dit voornemen geraadpleegd werden. "We vertrouwen erop dat Roemenië in de toekomst bij gemeenschappelijke problemen nog met ons zal samenwerken, ook in Irak en in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme", aldus Taubman.

De Roemeense minister van Defensie, Teodor Atanasiu, zou binnenkort een voorstel over de terugtrekking bezorgen aan de nationale defensieraad CSAT, die de uiteindelijke beslissing moet nemen.
NAVO-lid Roemenië heeft momenteel 953 manschappen in Irak en maakte sinds het begin van de oorlog in Irak deel uit van de "coalition of the willing", geleid door de VS.
Nu in het nieuws