VS-Hooggerechtshof acht Guantanamo onwettig

Print
Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft donderdag de militaire uitzonderingsrechtbanken op de basis Guantanamo in Cuba onwettig verklaard. In strijd met de Amerikaanse grondwet en de Conventie van Genève, oordeelden de rechters met vijf tegen drie.
BR> De Amerikaanse president George W. Bush stelde de rechtbanken in vlak na de aanslagen van 11 september 2001, zonder het Congres te raadplegen. Hij liet zich inspireren door de uitzonderingsrechtbanken die op het einde van de Tweede Wereldoorlog in het leven werden geroepen. De rechtbanken moesten de "vijandige strijders" (unlawful combatants) berechten die op Guantanamo werden vastgehouden.
De voormalige chauffeur en bodyguard van de leider van het terreurnetwerk al-Qaida, Osama bin Laden, had de zaak aanhangig gemaakt. Salid Achmed Hamdan zit al jaren vast op Guantanamo en is net als negen andere gedetineerden aangeklaagd wegens samenzwering tegen de VS. Zijn advocaten kregen nu gelijk dat de rechtbanken tegen de grondwet ingaan.
De uitspraak betekent een klap voor het agressieve terreurbeleid van de regering-Bush. Het lot van de ongeveer 450 gevangenen op Guantanamo is nu volledig open. Bush en de zijnen zullen de vervolging van de gedetineerden opnieuw onder de loep moeten nemen.

De Amerikaanse president kreeg twee jaar geleden al eens een nul op het rekest van het nochtans door conservatieven gedomineerde Hooggerechtshof. Het ging toen over het vasthouden van terreurverdachten en het hen voorgoed ontzeggen van de toegang tot advocaten. De rechters focusten zich nu specifiek op de kwestie van de uitzonderingsrechtbanken.
De voorzitter van het Hooggerechtshof, John Roberts, had donderdag geen stem in de beslissing. In een vroegere functie als rechter bij het hof van beroep had hij zich in dezelfde zaak voor de VS-regering en tegen Hamdan uitgesproken. De uitspraak van donderdag maakt de beslissing van toen ongedaan.
Nu in het nieuws