Spanje begint formele onderhandelingen met de ETA

De Spaanse regering heeft het parlement donderdag formeel op de hoogte gesteld van het begin van vredesonderhandelingen met de Baskische separatistische organisatie ETA.

Premier José Luis Zapatero waarschuwde dat de onderhandelingen "langdurig, taai en lastig" zullen zijn. "Wij zullen ze vastbesloten en omzichtig voeren, eensgezind en loyaal en steeds met respect voor de nagedachtenis aan de slachtoffers", beloofde hij. De besprekingen zullen met de nodige discretie worden gevoerd en Zapatero gaf dan ook geen details over tijdstip en plaats van de onderhandelingen. Hij wilde alleen kwijt dat minister van binnenlandse zaken Alfredo Perez Rubalcaba de leiders van het parlement na het zomerreces in september over het verloop van de besprekingen zal bijpraten.

De onderhandelingen werden verwacht sinds de ETA op 22 maart een permanent bestand afkondigde. Zapatero benadrukte dat Spanje "geen politieke prijs" zal betalen voor vrede. De besprekingen gaan wat hem betreft over de ontbinding van de ETA en de status van de ruim vijfhonderd gevangen ETA-leden, niet de door de ETA nagestreefde onafhankelijkheid van Baskenland.

Nu in het nieuws