Vrouwen stemmen in Koeweitse parlementsverkiezingen

Print
Voor het eerst nemen vrouwen deel aan de parlementsverkiezingen donderdag in Koeweit.
Daarmee is Saudi-Arabië het enige overgebleven Arabische land waar wel verkiezingen worden gehouden, maar vrouwen niet mogen stemmen.

De uitbreiding van het vrouwenkiesrecht is een stap vooruit, maar verandert niets aan de beperkte macht die het Koeweitse parlement uitoefent.
Emir Sheik Sabah, het hoofd van de familie die de Koeweitse politiek domineert, ontbond eind mei het parlement na onenigheid over de invoering van nieuwe kiesdistricten. De emirs hebben het parlement sinds zijn oprichting in 1962 vier keer ontbonden, waardoor het olierijke golfstaatje het jarenlang zonder parlement moest doen. De maatregel werd steeds genomen nadat parlementariërs zich kritisch hadden uitgelaten bij pogingen om ministers ten val te brengen.
Onder de Koeweitse wet is het niet noodzakelijk dat het parlement zijn goedkeuring verleent aan het kabinet. De belangrijke ministerposten worden van oudsher bezet door leden van de Sabah-dynastie.
Wel slaagde het parlement er jarenlang in de plannen van de emir voor vrouwenkiesrecht te dwarsbomen. Conservatieve stamleden en islamisten voerden die strijd aan, totdat in mei 2005 toch nipt een wet door het parlement werd aangenomen.

De invoering van het vrouwenkiesrecht heeft een positief neveneffect gehad: de roep tot hervormingen is momenteel verrassend luid. Hervormingsgezinde parlementskandidaten - zoals islamitische fundamentalisten en seculiere activisten - hebben bijvoorbeeld de corruptie bij de overheid scherp veroordeeld.
De vrouwelijke kiezers gingen naar aparte stembureaus. Onder de 249 kandidaten zijn 27 vrouwen. Ze strijden om vijftig parlementszetels. Van de 340.000 stemgerechtigde Koeweiters is 57 procent vrouw. De voorzitter van de invloedrijke Kamer van Koophandel zei trots te zijn omdat deze dag "bewijst" dat er democratie is in Koeweit. "Ik ben optimistisch dat hervormingsgezinde kandidaten een groot aantal zetels winnen." De eerste, voorlopige uitslagen worden vanavond verwacht.
Nu in het nieuws