Regeringscrisis over Rita Verdonk in Nederland

Print
De linksliberale partij D66 eist dat de Nederlandse minister van Vreemdelingenzaken, Rita Verdonk, opstapt, anders blaast de kleinste regeringsfractie het kabinet op.
Fractievoorzitter Lousewies van der Laan zei dat donderdagochtend na afloop van een marathondebat over de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali.

Voor de VVD, de conservatief-liberale coalitiegenoot, is het aftreden van partijgenoot Verdonk echter "volstrekt onacceptabel". "Samen uit samen thuis", aldus fractieleider Willibrord van Beek na het debat. Ook voor de fractieleider Maxime Verhagen van de christendemocratische CDA is het aftreden van Verdonk "onbestaanbaar".

Volgens Van der Laan is D66 niet uit op de val van het kabinet, maar kan Verdonk niet langer aanblijven na haar "vertoning" in de Hirsi Ali-kwestie. D66 stemde dan ook voor een motie van afkeuring van GroenLinks tegen Verdonk. Die motie kreeg ook steun van PvdA, SP en ChristenUnie, maar verwierf geen meerderheid.

Premier Balkenende kondigde aan de gerezen crisissituatie donderdag in het kabinet te bespreken. VVD-bronnen sloten donderdagochtend niet uit dat de soep minder heet gegeten wordt dan ze is opgediend. Delen van de liberale fractie zouden er wel mee kunnen leven als Verdonk toch opstapt.
Nu in het nieuws