FIFA pleit Arsenal vrij van controle over Beveren

Print
De Wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdag de beslissing van de Engelse Voetbalbond FA bekrachtigd en Arsenal vrijgesproken in de zaak waarbij de club beschuldigd werd van illegale controle over SK Beveren.
In een comuniqué bevestigde de FIFA dat er geen enkel bewijs was van een overtreding en dat er geen enkele reden is om het onderzoek voort te zetten of om maatregelen te nemen.

De FIFA belastte de FA om de zaak te onderzoeken naar aanleiding van een televisiereportage, die op 1 juni werd uitgezonden door de Britse openbare omroep BBC. Daarin werd beweerd dat Arsenal in 2001 voor 1,46 miljoen euro Beveren wilde opkopen. Dit is tegenstrijdig met het FIFA-reglement, dat stipuleert dat geen enkele club de controle mag uitvoeren op een andere. Vrijdag verklaarde de FA geen enkel bewijs te hebben gevonden dat Arsenal het reglement van de FA of van de Premier League heeft overschreden omtrent de akkoorden met Beveren en in hoofdzaak de reglementering over de relatie en samenwerking tussen de clubs.
Op 2 juni bevestigde het Belgische gerecht onderzoek te hebben gedaan naar verdachte geldtransacties tussen Arsenal en Beveren, maar dat het geen gevolg gaf aan het dossier door gebrek aan strafbare inbreuken. Beveren, dat meer dan 2 miljoen in het rood staat, werd in de zomer van 2001 van het faillissement gered door het plan van voormalig Frans international Jean-Marc Guillou.
Arsenal gaf aan dat dat de fondsen die het in het kader van de samenwerking had gestort enkel waren bedoeld om de financiële toestand van Beveren te stabiliseren, maar dat dit hen geen enkel recht gaf over de controle van Beveren.
Tegelijkertijd ondertekende Beveren een sportieve samenwerking omtrent de uitwisseling van spelers met Arsenal, waarvan manager Arsène Wenger goed bevriend is met Guillou. Zo stapte de Ivoriaanse verdediger Emmanuel Eboué inn januari 2005 over van Beveren naar Arsenal, waar hij ondertussen is uitgegroeid tot een basisspeler.
Nu in het nieuws