Notaris veroordeeld tot 20 maanden met uitstel

Print
De correctionele rechtbank van Brussel heeft donderdag vijf personen veroordeeld tot gevangenisstraffen van een tot drie jaar met uitstel voor oplichting, schriftvervalsing en verduistering. Onder hen ook notaris Olivier Verstraete, die werd veroordeeld tot twintig maanden met uitstel, en handelsingenieur Paul Marneffe. Hij kreeg drie jaar met uitstel. Beiden moeten een boete van 9.915 euro betalen.
Tussen 1993 en 1999 pleegden de veroordeelden fraude via de nv Sardes Finances in Brussel. De nv verkeerde sinds 1992 in financiële problemen en stelde zich toen open voor het brede publiek door kasbons uit te geven, met de toestemming van de bankcommissie en de administratieve en gerechtelijke overheden. Die werden volgens de rechter bedrogen met valse documenten.
Paul Marneffe en Jacques Banneux, die twee jaar met uitstel kreeg, hebben volgens de rechter "de uitgifte van kasbons gebruikt voor de aankoop van onroerende goederen die noch zijzelf noch hun firma's konden betalen".
Daarnaast stelde de rechter dat notaris Olivier Verstraete een schuldvordering van 372.000 euro lopen had ten aanzien van de nv Sardes Finances, waarna hij later heimelijk in het bedrijf stapte, door aandeelhouder en beheerder te worden. Door zijn aandelen terug te verkopen aan nieuwe investeerders, voornamelijk kleine spaarders, kon Verstraete zijn schuld terugvorderen. In 1993 zou zijn aandeel in het bedrijf dan op frauduleuze manier zijn terugbetaald, via kasbons met een totale waarde van ongeveer 374.000 euro. Tussen 7 en 10 oktober 1997 wist Verstraete als bevoorrechte schuldeiser nog eens 200.000 euro te recupereren.
De rechter stelde dat de redelijke termijn waarbinnen personen berecht moeten worden, niet overschreden was. Wel verleende hij de beklaagden uitstel van straf omdat de feiten al zo oud zijn.
De veroordeelden moeten de slachtoffers een schadevergoeding van 800.000 euro betalen.
Nu in het nieuws