Uitvaart Guido Demoor bijgewoond door honderden mensen

In Wilrijk is de uitvaartplechtigheid van Guido Demoor gehouden. Honderden mensen, collega's, vrienden en familie namen afscheid van de 54-jarige Thalys-bestuurder. Onder hen ook de buschauffeur van Demoors laatste rit.

Belga

BR>

De zaal van het crematorium van Wilrijk, waar de vrijzinnige uitvaartplechtigheid plaatsvond, was te klein voor de honderden aanwezigen. Sommige collega's en vrienden van de 54-jarige Thalys-bestuurder volgden de ontroerende dienst vanuit de gang. De morele consulente, die de dienst leidde, vond het niet gepast om allerlei statements te doen over Guido's dood. "Maar niemand blijft onbewogen bij dit zinloos geweld." sprak ze. "Het noodlot heeft op 24 juni op buslijn 23 toegeslagen." Ze riep op om, zoals Guido het gewild zou hebben, het denken niet te laten onderwerpen aan een dogma, aan vooroordelen of partijen. "Denken moet op basis van reële feiten."

De plechtigheid werd bijgewoond door honderden NMBS-collega's van Guido, waaronder ook NMBS-topman Jannie Haek. De spoorwegmaatschappij, waar Guido al 32 jaar werkte, had zoveel mogelijk collega's vrij gegeven om de uitvaart bij te wonen. Ook een delegatie Nederlandse Thalys-bestuurders zakte naar Wilrijk af. Ook personeelsleden van vervoersmaatschappij De Lijn, zoals de chauffeur die de bewuste bus zaterdag bestuurde, kwam eveneens hun steun betuigen.

Demoor werd tijdens de dienst beschreven als een kritisch en intelligent man, met een duidelijke visie op het leven. "Net nu we met jou over deze gebeurtenissen zouden moeten praten, ben je er niet meer." sprak een oud-collega. "Jij had zo'n klare kijk. We komen elkaar nog wel eens tegen." Ook de woorden van een 14-jarige meisje, dat zaterdag passagier was op de bus, waren pakkend. Ze had een brief geschreven die vrijdag werd voorgelezen. "Jij sloeg niet, lieve meneer. Ik heb je gezien. Met je armen open in de lucht. Je wilde alleen dat het rustig werd. Ik hoorde op het nieuws dat je bent overleden."

Demoors zoon las een korte tekst voor die zijn vader 26 jaar geleden zelf schreef. "Het leven moet geleefd worden van dag tot dag. Het gaat niet om de dingen die je hebt, maar om de relatie tot de dingen die je hebt. Geniet van het leven."

Antwerps burgemeester Patrick Janssens, leden van het Antwerpse schepencollege en provinciegouverneur Camille Paulus woonden de plechtigheid eveneens bij. Om 11 uur, bij het begin van de plechtigheid, vertrokken er een minuut lang geen treinen. Ook bussen en trams stonden even stil aan hun halte en in alle stations van het land werd een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis van Guido Demoor.

Omstreeks 12.30 uur vertrok de begrafenisstoet, achter de kist van Guido Demoor, richting kerkhof. Vrienden en collega's vormden buiten een erehaag toen de kist en de familieleden passeerden.