Vliegveld Brasschaat sluit na 95 jaar

Het oudste nog actieve militaire vliegveld van België heeft vrijdag na 95 jaar in alle stilte voorgoed de deuren gesloten.

Belga

De School Licht Vliegwezen in Brasschaat bij Antwerpen houdt ermee op als gevolg van de hervorming van het leger, die in 2001 werd goedgekeurd. De school werd in 1911 opgericht onder de naam "School Militaire Luchtvaart" en beschikte toen over twee tweedekkers, een Farman Extra Course en een Aviator n°2. Nog voor de Eerste Wereldoorlog werden 45 piloten opgeleid in Brasschaat. Tussen 1918 en 1940 werd het vliegveld nog slechts sporadisch gebruikt.

Pas op 1 juni 1947 werd beslist het 369ste observatiesmaldeel op te richten en het onder te brengen in Brasschaat. Al snel werd de opleiding van piloten er georganiseerd.

Tussen 1947 en 12 mei 2006, de dag waarop de laatste drie studenten hun brevet behaalden, werden in totaal 499 piloten opgeleid in Brasschaat. De laatste leerlingen van de school moeten voor hun opleiding nu naar Dax, in het zuidwesten van Frankrijk. Er is nog geen nieuwe bestemming gevonden voor het kleine militaire domein en de artillerieschool. De Koninklijke Aeroclub van Brasschaat, die vooral tijdens het weekend actief is, kan de betonnen baan blijven gebruiken, zo verzekerden de verantwoordelijken donderdag.