"Daders van zware misdrijven mogen niet vervroegd vrijkomen"

"Ik denk dat de tijd is gekomen om de wet aan te passen zodat daders van zware misdrijven, zoals gisteren in Antwerpen, niet vervroegd kunnen vrijkomen, maar bijvoorbeeld pas na twee derde van hun straf." Dat zei premier Guy Verhofstadt zondag naar aanleiding van het busincident in Antwerpen.

Belga

Hij deed de uitspraak in het ATV-praatprogramma 'Wakker op Zondag' over het geval van zinloos geweld waarbij zaterdag een passagier van een bus van De Lijn het leven liet.

"Een samenleving zonder geweld is een droom die nooit zal uitkomen maar we moeten lessen trekken uit deze gebeurtenissen", aldus de eerste minister. De premier pleitte er ook voor dat De Lijn bijkomende maatregelen zou nemen om incidenten zoals zaterdag zoveel mogelijk te voorkomen. Hij verwees daarbij naar Securail, de veiligheidsdienst die de NMBS enkele jaren geleden opstartte.

"De NMBS heeft de voorbije jaren veel inspanningen gedaan, en met succes. Op basis van die ervaring kan er bij De Lijn een analoog systeem worden ontwikkeld", aldus de premier. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael onderhandelt momenteel met Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt over de invoering van een dergelijk veiligheidssysteem. Eddy Baelemans, korpschef van de Antwerpse politie, zei zondag nog dat het "onaanvaardbaar" is dat een "verantwoordelijke Antwerpenaar" het slachtoffer wordt van een "daad van blinde agressie".