Raad van bestuur Arcelor aanvaardt bod Mittal

De raad van bestuur van het Luxemburgse staalconcern Arcelor is zondag akkoord gegaan met het overnamebod van marktleider Mittal Steel.

Belga

Dat zeggen eensluidende industriële bronnen na de bijeenkomst van de raad van achttien van Arcelor. Het nieuws is bevestigd door Mittal Steel.

Het nieuwe bedrijf wordt de grootste staalproducent ter wereld, met hoofdzetel in Luxemburg. Het zal ongeveer 10 procent van de wereldwijde staalproductie controleren en een gezamenlijke omzet van om en bij de 56 miljard euro hebben.

Hoeveel Mittal precies biedt voor Arcelor is nog niet duidelijk. Eerder had Arcelor steeds gezegd dat het geen enkel bod onder de 40 euro per aandeel zou overwegen. Mittal verhoogde zijn bod eerder al tot 37,74 euro, maar zou nu volgens het Franse persagentschap AFP zijn gestegen tot 40,37 euro in cash en aandelen. De raad van bestuur van Arcelor weigerde tot nu toe elk bod van Mittal omdat de voorkeur gegeven werd aan een fusie met de Russische staalgroep Severstal van Aleksej Mordasjov. Mogelijk moet Arcelor nu een compensatie betalen om deze fusieplannen af te blazen. Die zou kunnen oplopen tot 130 miljoen euro. De aandeelhouders moeten nog akkoord gaan met de fusie. De handel in aandelen van Arcelor, die sinds woensdag geschorst is op beurzen in Frankrijk, Spanje, Luxemburg en België, zal naar verwachting maandag hernemen.