Niko Eeckhout Belgisch kampioen wielrennen

Niko Eeckhout (Chocolade Jacques-Topsport Vlaanderen) is de nieuwe Belgische kampioen wielrennen op de weg.

ghouben

Eeckhout haalde zondag het na 246,6 km in Antwerpen verrassend in een sprint met vijf van Philippe Gilbert (Française des Jeux) en topfavoriet Tom Boonen (Quick.Step-Innergetic). Eeckhout is de opvolger van Serge Baguet.

Dit was echt niet het weekend om in Antwerpen het BK wielrennen voor eliterenners met contract te organiseren. Zaterdag een slachtoffer als gevolg van agressie van zes jongeren in het openbaar vervoer. Zondag een helikoptercrash, gelukkig zonder slachtoffers maar ook zonder televisiebeelden van het BK voor kijkend België. Daar bovenop nog een regendag die vele toeschouwers weg hield. Tot overmaat van ramp voor de Antwerpenaars geen kampioenstitel voor Tom Boonen maar wel voor West-Vlaming Niko Eeckhout.

De 34-jarige renner van Chocolade Jacques-Topsport Vlaanderen kon in de laatste kilometer zijn zenuwen het best onder bedwang houden, wachtte zijn moment af en zijn late demarrage kon door Philippe Gilbert (tweede) en Tom Boonen (derde) niet meer beantwoord worden. Voor Eeckhout de kroon op een carrière die al heel wat mooie overwinningen opleverde.

Een verdiende titel bovendien, want het was Eeckhout zelf die het de ploeg van Boonen uiteindelijk zo moeilijk maakte dat de wereldkampioen niet kon winnen voor eigen volk. Het begon met een reactie achter Gert Steegmans en Kurt Hovelynck, toen Eeckhout uit het peloton wegging met Jens Renders, Pieter Mertens, Sjef De Wilde en Frederik Penne. Er bleven toen nog tachtig kilometer te rijden.

Daarna ging Eeckhout met nog zo'n dertig kilometer te gaan zelf in het offensief met Johan Vansummeren en Leif Hoste. Philippe Gilbert haastte er zich naartoe en toen werd Boonen zelf verplicht tot een nummertje hardfietsen om nog te kunnen aansluiten. Hij kwam er bij met Kevin Van Impe, Kurt Hovelynck, Gert Steegmans, Jurgen Van Goolen, die later met een lekke band zou verdwijnen, James Vanlandschoot en Geert Omloop. De beslissing was gevallen. Alleen op de eindafrekening was het nog even wachten.

Die viel na een laatste ronde om van te snoepen. Gilbert viel als eerste aan. Van Impe en Hoste kwamen bij hem. Opnieuw werd Boonen verplicht tot een achtervolging, nu met Eeckhout en Vansummeren aan zijn slippen. Deze Vansummeren was het tenslotte die Boonen de doodsteek gaf en het pad naar de overwinning voor Eeckhout effende. Boonen moest naar het wiel van Vansummeren toe en toen hij dat bereikt had, ging Eeckhout uit volle macht door op zo'n vijfhonderd meter van de streep. Hij ging zo sterk tekeer dat de anderen niet meer konden terugkeren. Een verrassende maar verdiende titel dus.