Greg LeMond: "Ik ben door Armstrong bedreigd"

Voormalig Amerikaans wielerkampioen Greg LeMond (links op de foto) heeft zondag in een interview met het Franse sportblad L'Equipe verklaard dat zijn langenoot en zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong (rechts) hem heeft bedreigd.

Belga

LeMond had in 2001 zijn bedenkingen omtrent de samenwerking tussen Armstrong en de Italiaanse arts Michele Ferrari, die in opspraak kwam in heel wat dopingzaken.

"Lance heeft mijn leven, mijn vrouw en mijn zaak bedreigd", aldus LeMond, die drie keer de Ronde van Frankrijk won ('86, '89, '90). Volgens hem zouden de dreigingen ook na 2001 zijn blijven doorgaan: "Zijn grootste dreiging was dat hij tien mensen zou vinden die zouden getuigen dat ik epo heb gebruikt."

De eerste Amerikaanse Tourwinnaar uit in het artikel zijn bedenkingen omtrent de Internationale Wielerunie (UCI), die volgens hem de dopingproblematiek niet aanpakt. "Het hele systeem is corrupt; het afhaken van Armstrong zal niets veranderen aan het dopingprobleem." Volgens LeMond zou het dopingschandaal rond Armstrong door het Wereld AntiDoping Agentschap (WADA) of de Franse ministerie van Gezondheid moeten worden bestudeerd.

In oktober 2005 was LeMond getuige in een rechtszaak tussen Armstrong en een verzekeringsmaatschapij. Hij legde toen een belastende verklaring af.